Livsmod. Livsmening. Livskunskap.

Héctor Tobar

Hector Tobar är född och uppvuxen i Los Angeles i USA, men har sina rötter från Guatemala. Han är journalist och författare.

Tidigare har Hector gett ut tre böcker och som journalist har han vunnit Pulitzerpriset och skrivit många essäer och berättelser för Los Angeles Times.

Det som inte får hända händer 2010: San José gruvan utanför Copiapó, Chile, rasar och 33 arbetare blir i stort sett levande begravda i berget. Det är den 5 augusti 2010. Männen befinner sig ca sju kilometer in i gruvgångarna, cirka 700 meter under markytan. Under 69 mardrömslika dygn lever de i ovisshet och hela världen håller andan.

Vad händer i en människa när svälten äter upp dig, mörkret är närmast totalt och tillvaron tycks vara bortom all räddning? De lever som i en kista, ständigt ackompanjerade av öronbedövande ras i gruvgångarna. Men gruvan blir också som en slags kyrka där de söker tröst genom bön.

Ovan mark kan hela världen följa scenariot med den utdragna och komplicerade räddningsaktionen. Mänskliga tragedier uppdagas också då fruar, barn och älskarinnor sörjer i provisoriska ”Camp Esperanza”, där de lever i väntan på att männen ska räddas. Ett borrhål, stort nog att ta upp gruvarbetarna, står klart den 12 oktober 2010. Den 14 oktober har alla de 33 instängda männen nått ytan. Det är som ett mirakel, men olyckan förändrar männen och deras familjer för alltid.

Till och med när de fortfarande var begravda, var de 33 männen överens om att de kollektivt skulle dela sin berättelse om de mot alla odds skulle räddas.

Héctor Tobar var den de valde som skulle få höra och berätta deras historia. Han har intervjuat alla de 33 männen och fått exklusiv ensamrätt till den osannolika historien.


Alla böcker från Héctor Tobar

Djupt nere i mörkret

Héctor Tobar

2015, Inbunden

Under 69 mardrömslika dygn lever de i ovisshet och hela världen håller andan. Det som inte får hända händer. San José gruvan utanför Copiapó, Chile, rasar och 33 arbetare blir i stort sett levande begravda i berget. Det är den 5 augusti 2010. Männen befinner sig ca sju kilometer in i gruvgångarna, cirka 700 meter under markytan. Läs mer...