Vibeke Olsson

Vibeke Olsson föddes 1958 i Stockholm och är idag bosatt i Edsbyn. Hon är författare och arbetade tidigare som baptistpastor.

Som 17-åring debuterade Vibeke med ungdomsromanen Ulrike och kriget. Sedan dess har hon skrivit en lång rad romaner, många av dem i historiska miljöer. Mest kända är kanske Krigarens sköld och Molnfri bombnatt.

På Libris förlag har Vibeke gett ut sex böcker i serien om sågverksarbetaren Bricken. Nu senast boken Som ett träd i skogen och innan dess har böckerna SågverksungenBricken på SvartvikSågspån och eldAmerikauret och Glödens färger utkommit i serien. 2016 gav hon också ut den fristående romanen Drömmen om Elim.

Vibeke har mottagit ett flertal priser. För Sågverksungen fick hon Wallinpriset våren 2010, och under år 2013 fick hon ta emot den kungliga medaljen Litteris et Artibus, Birger Normanpriset och Sällskapet De Nios Vinterpris för sitt författarskap. År 2016 tilldelades hon Lars Ahlin-priset samt Ivar Lo-priset och i år 2018 mottog hon ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium.