Grattis Vibeke till ytterligare ett arbetar-författarpris!

“Moa-priset 2021 tilldelas Vibeke Olsson för hennes folkhistoriska författarskap. Efter den tidiga debuten 1975 med ”Ulrike och kriget” följde romanerna om Romarrikets förföljelse av de första kristna med slavinnan Sabina i fokus. Människovärdet är grundläggande för Vibeke Olsson i hennes drygt trettio romaner, liksom tron på att enighet är möjlig.

Hennes romansvit om Bricken på sågverket Svartviken utanför Sundsvall visar på det kristna gemenskapsidealets betydelse för arbetarrörelsens framväxt och Folkhemmets födelse. Kolning, stabbläggning, vattenhämtning, matlagning, stickning, bykning, oron för ”tissungarna”, köksbordets samtal om att arbetare måste hålla ihop, allt sker på individernas villkor i en historiskt trogen miljö.

I Moas anda släpper hon aldrig solidariteten med sina romanfigurers verklighet, vare sig det är 100-talets romerska imperium, Tredje riket i Tyskland eller den svenska samtiden. Det är en verklighet som bestäms av det tunga och farliga kroppsarbetet, pojkarnas och männens men framför allt flickornas och kvinnornas livsuppehållande arbete. Kort sagt: kampen för överlevnad i alla tider och drömmen om en samhällsordning grundad i solidaritet och gemenskap mellan människor.”

Moa-priset delas årligen ut av ABF-förbundet och Sällskapet Moas Vänner sedan 1988.

Läs prisutdelarnas hela pressreleas här >